Anduze Tourisme een video-impressie van de Streek
Anduze
Anduze de ‘Poort van de Cevennen’ gelegen tussen de rivier de Gardon en het steile kalkgebergte Saint-Julien, ongeveer 12 km ten zuiden van Ales en 45 km ten noord-westen van Nimes. Het weer in Anduze is het beste wat je kunt krijgen in Frankrijk met gemiddeld 300 dagen zon per jaar.
Anduze is een pottenbakkerstad bekend om zijn Vase d’Anduze Iedere donderdag is er markt en Anduze heeft talloze restaurants waarvan de prijzen zeer redelijk zijn.
De gunstige ligging maakt het mogelijk om van hieruit uitstappen te maken naar Uzès, Nîmes, Montpellier, Arles, Avignon, de Ardèche, Les Baux de Provence, ...
Ook de Middellandse Zee is op één uur bereikbaar (Aigues-Mortes, de Camargue, ...)
Vanuit Anduze kun je letterlijk alle kanten op. Via St. Jean-du-Gard ga je het natuurpark de Cevennes in over de Corniche des Cévennes. Met fantastische autoroutes en prachtige wandelpaden, En met natuurschoon waarbij je af en toe je adem inhoudt. Soms letterlijk, want hoewel de Cévennes 'maar' tot het middengebergte behoort, tref je er nogal serieuze hellingen, ravijnen, woeste rivieren en hoogvlakten aan. Je kunt ook de andere kant op om één van de merkwaardigste natuurwonderen te zien die Frankrijk te bieden heeft, de Cirque de Navacelles. Een keteldal met een zo bijzondere structuur, dat het een aparte tocht rechtvaardigt. In vrijwel dezelfde richting moet je rijden als je trek krijgt in de bekende blauwgeaderde kaas van Roquefort-sur-Soulzon.
Heb je meer zin de Middellandse Zee te zien en te voelen, dan is er slechts een afstand van 80 kilometer te overbruggen. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen combineren met een tochtje naar weer een ander natuurpark, dat van de Camargue bijvoorbeeld: wilde paarden, wilde stieren en wilde hordes toeristen 'en saison'. Maar buiten dat is het best grappig om de verschillende étangs en het leuke plaatsje Les-Saintes-Maries-de-la-Mer te bezoeken.
Liefhebbers van Gallo-Romaanse architectuur komen in Nîmes en Avignon aan hun trekken. En ook dat ligt maar een uurtje verwijderd van één van de campings in Anduze. Als je zin hebt, kun je ook naar Aix-en-Provenee. Of de Alpilles met Arles, Saint-Remy-de-Provence en het spookachtige Les Baux-de-Provence: dat is ook zo'n uitstapje dat je niet mag laten schieten.
Ook Anduze zelf heeft bezienswaardigheden op een steenworp afstand . Bijvoorbeeld het grootste bamboe-bos van Europa, de 'Bambouserai' bij Le Mas Soubeyran. Een groot park dat een heel eigen sfeer heeft. Nogal wat 'filmtakes' voor Vietnamseries werden hier gemaakt.
Tenslotte nog Anduze zoals dat het meest bekend is, namelijk als bakermat en strijdtoneel van de nog steeds voortlevende geschiedenis van het Franse protestantisme. Mas Soubeyran bij Anduze is de bron van het protestantisme in Frankrijk, van waaruit ooit de zwaarste vervolgingen tegen de Camisards (Hugenoten) werden ondernomen. Vanouds is hier het centrum van de Hugenoten gevestigd. Het gebied heet dan ook eigenlijk de Vallée des Camisards. In het Musée Roland in Le Mas Soubeyran is een zeer interessante tentoonstelling te zien over de godsdienstvervolgingen die daar losbraken sinds het beruchte Edict van Nantes. De eigenlijke naam van het Musée Roland (zo genoemd naar de meest bekende verzetsstrijder Pierre Laporte, bijgenaamd Roland) is het Musée du Désert, het museum van de woestijn, van de verlatenheid. En dat verwijst weer naar de hagepreken, zoals we die in onze lage landen ook kenden gedurende een korte tijd. Nog ieder jaar zijn hier de eerste zondag in september samenkomsten van duizenden protestanten uit heel Europa, om te luisteren naar de moderne versies van de destijds zo beroemde en beruchte hagepreken, de preken in de woestijn.
Le train a vapeur des Cevennes _ Anduze - Saint-Jean-du-Gard
Het landschap
Languedoc-Roussillon wordt in feite begrensd door twee natuurlijke barrières, in het oosten de rivier de Rhône en in het westen het hooggebergte van de Pyreneeën. De kustvlakte van Languedoc-Roussillon wordt omgeven door een aantal bergketens en hoge plateaus, met van noordoost naar zuid Cevennen, Causse du Larzac, Monts de ‘Espinouse, Rouergue, Albigeois, Montagne Noire, Corbières en Pyreneeën.
De kustvlakte is iets meer dan 200 km lang en loopt van de Frans-Spaanse grens tot de Petite Camargue bij Aiges-Mortes. Door eeuwenlange verzanding ontstonden aan de kust zandstranden met daarachter meren, de ‘étangs’, die door een soort natuurlijke kanalen, de ‘graux’, met de zee verbonden zijn. Het zand dat door zeestromingen en door de Rhône werd aangevoerd zorgde langs de kust voor lagunes. De landtongen (‘barres’ of ‘lidos’) van die lagunes groeiden aan elkaar en aldus ontstonden grote meren en moerassen met brak water. In het uiterste zuiden bij de grens met Spanje heeft de Côte Vermeille een kustlijn van steil uit de zee oprijzend gebergte.
Tot Languedoc-Roussillon behoort ook een zuidoostelijke rand van het Massif Central. Ten zuiden hiervan ligt een groot gebied van causses (kalksteenplateaus), die doorsneden worden door kloven, ‘gorges’ genaamd. De grootste causse van Frankrijk is die tussen Millau en Lodève: de Causse de Larzac. De hoogste causse is de zeer dunbevolkte Causse Méjean. Tot de ´Causses Majeurs´ behoren verder nog de Causse de Sauveterre en de Causse Noir. Tot de kleinere ´Causses Mineurs´ behoren o.a. de Causse de Blandas en de zeer kleine Causse Bégon. De causses zijn zeer oud, zelfs ouder dan de Alpen of de Pyreneeën. De vorming van deze gebergten is de oorzaak geweest van veel plooiingen en scheuren in het landschap, die op hun beurt onder invloed van water en kalk voor een breed scala aan karstverschijnselen zorgden, o.a. dolomieten (grillige rotsformaties), onderaardse rivieren, ‘avens’ (gaten in de bodem met daaronder vaak enorme grotten), stalactieten (hangende zuilen) en stalagmieten (staande zuilen). De Aven Armand bevat ruim 400 stalagmieten, waaronder de hoogste ter wereld. Door erosie zijn er verder nog prachtige keteldalen of ‘cirques’ op de causses ontstaan. In mei 1995 werden de causses opgenomen in een nieuw regionaal natuurpark, ´Grands Causses´. Dit beschermde gebied behoort met een oppervlakte van meer dan 300.000 ha (bijna net zo groot als Friesland) tot de grootste van Europa.